Cursusreeks: Aan de slag met archief en documentatie

Dit voorjaar organiseert Heemkunde Vlaanderen opnieuw de vormingsreeks ‘Aan de slag met archief en documentatie. Cursusreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder’. De lessenreeks, die bestaat uit zes avonden rond een bepaald thema, vindt plaats in Erpe-Mere.

De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed (lokale musea, documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties…). Geïnteresseerden kunnen inschrijven voor de volledige lessenreeks, of voor één of meerdere lessen, via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina.

Cursus 1. Collectiebeheer
Spreker: Dirk Van Duyse (Adjunct-bibliothecaris Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)
Wie een archief of documentatie bezit, beseft dat daar veel tijd en energie in kruipt. Een efficiënt beheer kan je veel vooruit helpen. Hoe maak je een catalogus van je bibliotheek? Wat doe je met een schenking? Waar moet je rekening mee houden als de collectie opengesteld wordt voor het publiek? Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden helpen we je op weg naar een degelijk beheer van je collectie.

Cursus 2. Inleiding tot beheer en ontsluiting van archief
Sprekers: Hendrik Vandeginste (Consulent Heemkunde Vlaanderen), Sophie Bossaert (Consulent Archiefbank Vlaanderen)
In deze les wordt dieper ingegaan op het specifieke karakter van archief in de collectie. Zo leer je wat het verschil is tussen archief en documentatie en of je documenten mag weggooien. Je krijgt er ook uitleg over hoe je aan een inventaris begint, wat het verschil is met een verzamelbeschrijving en hoe je onderzoekers de weg naar jouw archief of collectie toont via Archiefbank Vlaanderen.

Cursus 3. Duurzaam digitaliseren: principes en strategieën
Sprekers: Bert Lemmens en Rony Vissers (Packed vzw, Expertisecentrum Digitaal Erfgoed)
Heel wat erfgoedverenigingen en erfgoedvrijwilligers zijn geïnteresseerd in het digitaliseren en online publiceren van hun documentaire collectie. Maar hoe begin je daar aan? Er wordt een beknopte introductie gegeven in hoe je je documenten het best kunt organiseren en digitaliseren. Vervolgens zien we ook hoe je de digitale bestanden kunt archiveren en ontsluiten. Hierbij komt ook de technische kant aan bod. Een basiskennis in het gebruik van een computer is vereist. (zie ook Cursus 6)

Cursus 4. Bewaring van archief en documentatie
Spreker: Jürgen Vanhoutte (Stafmedewerker behoud & beheer), Anne-Cathérine Olbrechts (Depotconsulent Provincie Oost-Vlaanderen)
Als erfgoedhouder probeer je een collectie zo goed en zo lang mogelijk te bewaren. Jammer genoeg zijn er heel wat factoren die schade kunnen berokkenen. Denk maar aan vocht, insecten, schimmels, wateroverlast of brand. Bovendien zijn sommige materialen van zichzelf onstabiel en verouderen snel. Hoe beperk je zoveel mogelijk het risico op schade aan je collectie? Hoe pas je richtlijnen over bewaring van papier, foto’s en films toe in de alledaagse praktijk, waar de centen beperkt zijn? En wat doe je als je toch problemen tegenkomt?

Cursus 5. Wetgeving en subsidieregeling
Sprekers: Herman van Isterdael (ex-Rijksarchief Leuven) en Nele Provoost (Coördinator Heemkunde Vlaanderen)
De juridische kant van het archiefbeheer is voor vele erfgoedvrijwilligers een grote onbekende. Over archieven en documentatie bestaat een web aan wettelijke regels en specifieke reglementen. Welke documenten mag of moet je bijhouden? Wat is er zo belangrijk aan de nieuwe archiefwet? In deze cursus is er ook aandacht voor subsidieregelingen en mogelijke subsidiekanalen met concrete tips over het aanvragen van subsidies.

Cursus 6. Duurzaam digitaliseren: praktijk
Op het einde van cursus 3 krijg je de opdracht om te bekijken hoe je de opgedane kennis in de eigen praktijk kunt toepassen en concrete vragen/probleemstellingen specifiek voor jouw context op te lijsten. In interactie met de deelnemers pogen we tijdens deze sessie oplossingen te formuleren die aansluiten bij de eigen praktijk. Om de interactie te bewaken, is deze cursus beperkt tot maximaal 7 organisaties, met een maximum van 2 deelnemers per organisatie, inschrijven. Bij voldoende vraag wordt een extra sessie overwogen.

Voor wie is de cursus?
De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed (lokale musea, lokale documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties,…).
Cursus 6 kan je enkel volgen als je ook cursus 3 volgde.

Locatie en data
De cursusreeks wordt georganiseerd in het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Mere, Nieuwstraat 13, 9420 Erpe-Mere. De cursussen zullen plaatsvinden van 18.30u tot 21.30u.
Gratis parkeerplaats op wandelafstand

Cursus 1: woensdag 15 april 2015
Cursus 2: woensdag 22 april 2015
Cursus 3: woensdag 6 mei 2015
Cursus 4: woensdag 13 mei 2015
Cursus 5: woensdag 20 mei 2015
Cursus 6: woensdag 27 mei 2015

Inschrijven?
Inschrijven via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor meer informatie kan je eveneens terecht bij Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Deelnemen kost 8 euro per cursus of 25 euro voor de volledige reeks. Inschrijven is verplicht. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal. Wie voor de volledige reeks inschrijft krijgt ook de publicatie ‘Aan de slag met archief en documentatie. Handleiding voor de lokale erfgoedhouder.’ Na bevestiging van je inschrijving mag je het totale bedrag overschrijven op IBAN BE79 0682 2185 9033; BIC GKCCBEBB met als vermelding ‘Vorming archief en documentatie’.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

logo's aan de slag met