Nieuwe website voor ‘erfgoeddienstverleners’

Welke landelijke erfgoeddienstverleners zijn er allemaal en wat doen ze juist? Wat houdt dienstverlening op het Vlaamse niveau in? Op deze vragen geeft het nagelnieuwe platform erfgoeddienstverleners.be sinds vandaag een antwoord. Deze website is een eerste stap in het duidelijker profileren van alle erfgoeddienstverleners.

In Vlaanderen zijn er verschillende erfgoeddienstverleners aan de slag. Elf ervan hebben een werking over heel Vlaanderen en zijn hiervoor erkend door de Vlaamse overheid. Sinds 2019 komen deze organisaties regelmatig samen om af te stemmen, gemeenschappelijke acties te ontwikkelen en kennis en expertise te delen. Om de groep van de landelijke erfgoeddienstverleners een duidelijker gezicht te geven, is de nieuwe website erfgoeddienstverleners.be vandaag gelanceerd.

De sector van de dienstverleners is de afgelopen jaren grondig veranderd. Er zijn nieuwe organisaties bijgekomen, fusies hebben zich voltrokken en nog andere dienstverleners hebben nieuwe accenten gelegd in de werking. Om de eigenheid en troeven van deze spelers onder de aandacht te brengen, wordt er nu een helder overzicht gepresenteerd van alle landelijke dienstverleners, met daarin aandacht voor de speerpunten in ieders werking.

De nieuwe website maakt duidelijk dat erfgoeddienstverleners in alle maten en gewichten komen: soms concentreert de dienstverlening zich op een thema, soms op een specifiek type erfgoed of een bepaalde erfgoedgemeenschap. Ondanks die inhoudelijke verschillen ligt er een gemeenschappelijke basis aan de dienstverlening die alle organisaties verbindt. Allen zetten ze zich dagelijks met veel expertise en goesting in voor het erfgoed, ook als dit zich buiten de musea, archieven en bibliotheken bevindt, en voor de betrokken gemeenschappen. Het nieuwe platform maakt dit voor iedereen zeer duidelijk en toont aan hoe complementair ze werken.

 

Meer weten?